Fra venstre: Bettina Ragna Olesen fra Kræftens Bekæmpelse, Tina Mastrup fra Psykiatrifonden og Preben Engelbrekt fra Børn, Unge og Sorg på trapperne ved Christiansborg.
I samarbejde med Børnerådet, Børn, Unge og Sorg og Psykiatrifonden fik Kræftens Bekæmpelse under sit foretræde sat streg under nødvendigheden af at sikre børn og unge som pårørende et lovmæssigt grundlag for at få hjælp.
Projektleder i Kræftens Bekæmpelse, og en del af initiativet til partnerskabet med de øvrige organisationer, Bettina Ragna Olesen er ikke i tvivl om, at den stærke alliance gjorde indtryk på politikerne:
’Jeg oplevede, at der blev lagt mærke til, at vi stod sammen om budskabet. Det blev tydeligt, at vi med en bedre systematisk indsats på området, sikrer bedre vilkår for en meget stor gruppe af børn og unge som af forskellige årsager vokser op som pårørende. Det kan skyldes alvorlig fysisk sygdom, men også fx misbrug eller psykiske lidelser ’, sagde hun efterfølgende om mødet med politikerne.
Et stærkt samarbejde
Et samarbejde på tværs af organisationer kræver mere arbejde:
’Som de fleste indsatser, hvor vi løfter på tværs kan det indimellem kræve lidt mere tid og lidt mere arbejde end at køre solo. Men det er til gengæld det hele værd’, fortsatte Bettina Ragna Olesen, der havde stor ros til det fælles samarbejde.
Delegation bestod, ud over Bettina Ragna Olesen, af Lisbeth Bjerg Sjørup, sekretariatschef i Børnerådet, Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge og Sorg og Tina Mastrup, børnefaglig konsulent i Psykiatrifonden.
Tættere på en løsning for børn som pårørende
I mødet med politikerne talte delegationen om, hvorfor anbefalinger ikke er tilstrækkelige på området, de kom med fælles forslag til fokusområder i lovgivningsarbejdet og gav input til den kommende arbejdsgruppes arbejde. Allerede den 13. januar blev der taget en politisk beslutning om at nedsætte en arbejdsgruppe på tværs af ministerier.
Opstart af arbejdsgruppen er derfor næste skridt på vejen, og gruppen skal kortlægge viden på området og komme med anbefalinger, herunder stillingtagen til evt. anbefaling af lovgivning i Danmark. Arbejdsgruppen skal have anbefalingerne klar inden sommerferien.
Det er ikke sidste gang, at Kræftens Bekæmpelse går sammen med andre organisationer om fælles forslag til løsninger på sundhedsområdet:
’Det har været en rigtig fin og sund proces at fokusere på ”det fælles gods” på tværs af foreninger. Det er jeg ikke i tvivl om, at vi fortsætter med”, afsluttede Bettina Ragna Olesen.